İstanbul Kültür Üniversitesi Web Sitesi Erişilebilirlik Çalışmaları

Günümüzde çoğu insan, neredeyse internetsiz bir hayatı düşünemez. Bazıları, 1400’lerde Gutenberg’in matbaasından sonra, hiçbir buluşun internetten daha devrimci bir buluş olmadığını tartışmışlardır. Şimdilerde, fareye bir kez tıkladığınızda, dünya elinizin altında olabiliyor tabi eğer fareyi kullanabiliyor, ekranı görebiliyor ve audio’yu duyabiliyorsanız. Bir başka deyişle, herhangi bir engeliniz yoksa. İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Daire Başkanlığı olarak çalışmalarımızı bu gerçek doğrultusunda, engelli bireylerin ihtiyaçlarını gözeterek gerçekleştiriyoruz.

Web sitelerimizde uyguladığımız erişilebilirlik çalışmaları;

  • Sayfa başlıkları için <h2> etiketi kullanılmalıdır. 

Görme engelliler için kullanılan Elektronik Okuyucuların web sitesindeki konu başlıklarını bu etiket ile algılamasından dolayı erişilebilirilik için önemli kriterlerden biridir.

  • Ön plana çıkarılması istenen paragaflar için <blockquote> etiketi kullanılmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken paragraflarda ilgili metnin diğerlerinden ayrılması için kullanılmaktadır.

  • Girilen her görsel için alt etiketi alanına görsel ile ilgili tek kelimelik anahtar kelime girilmelidir.

Özellikle görme engelliler için her görselin altında görseli anlatan anahtar kelimeler bulunması içeriğin daha anlaşılabilir olmasını sağlamaktadır. SEO için de web sitesinin daha sağlıklı indekslenmesine olanak sağlar.

  • Girilen her görsel ile ilgili description alanı görselin konusu ile ilgili metin içermelidir.

Sayfada yer alan grafik ve figürler için longdesc adı verilen metinsel açıklamalar koyulmalıdır. En azından bu tür öğelerin alt ya da başlık metin açıklamaları mutlaka belirtilmelidir. Bu içerikler
SEO için de web sitesinin daha sağlıklı indekslenmesine olanak sağlar.

  • Sayfa içeriğinde javascript, flash, veya silverlight  kodları bulunmamalıdır.

Flash veya silverligt kodları sayfa okyucular tarafından sağlıklı analiz edilemedikleri için tüm sayfalarda bu kod bloklarının kullanılmaması gerekmektedir.

  • Sayfa içeriği ile görsel arasında minimum 7 px boşluk bulunmalıdır.

Sayfa içeriklerinin daha anlaşılabilir olması açısından metin ile görsel arası mesafenin boşluk standartlarına uygun şekilde oluşturulması gerekmektedir.

  • Aktarılan bilgi, yapı ve bağlantılar program tarafından anlaşılabilmeli veya metin şeklinde sunulmalıdır.

Yönlendirmeler web standartlarına uygun şekilde <a href> tag’ı kullanılarak yapılmalıdır, javacript veya server side dilleri ile yönlendirme yapılmamalıdır.

  • Büyük ölçekli metin ve büyük ölçekli metin resimlerinin karşıtlık oranı en azından 3:1 olmalıdır.Ön plan ve arka plan renkleri kullanıcı tarafından ayırt edilebilir olmalı.

Sayfa içeriklerinin daha anlaşılabilir olması açısından metin ile metin görseli arasındaki boyut farkı 3:1 olmalıdır.

  • Metin her iki tarafa da yaslı olmamalı.

Okuyucuların ilgili metni daha iyi analiz etmeleri açısından (başlangıç veya bitiş noktaları) metnin sola dayalı olması gerekmektedir.

  • Paragraf içinde satır aralığı en azından 1.5 boşluk olmalı ve paragraf araları en azından satır aralığının 1.5 katı olmalı.

Okuyucuların ve kullanıcıları içerikleri daha rahat okuyabilmeleri açısından metinler arası mesafenin standartlara uygun olması gerekmektedir.

  • Web sayfaları saniyede üçten fazla parlayan bir içerik barındırmamalı veya parlama “genel parlama” ve “kırmızı parlama” eşikleri altında olmalıdır.
  • Konu amacını belirten başlıklar veya etiketler bulunmalıdır.
  • Kullanıcının birden çok Web sayfası arasında şu anki konumu hakkında bilgi sunulmalıdır.
  • Sayfa içindeki metin ya da bağlantılar, renkler kullanılarak birbirinden ayırt ediliyorsa, bu durumda renkleri görmekte sorun yaşayan insanlar için bunları ayıracak başka görsel araçlar da kullanılmalıdır. (Örn: <h2>)
  • Web sayfasındaki tüm içerik klavye yardımıyla işlem yapılabilir durumda olmalıdır. Yani tıklanabilecek alanlara, bağlantılara ve form alanlarına klavye kullanılarak da erişilebilmelidir.
  • Engellilere sayfa içeriğini rahatlıkla okuyabilecekleri yeterli zaman verilmelidir. Kullanıcı herhangi bir form doldururken, süre aşımı nedeniyle işlemini tamamlayamayıp forma geri döndüğünde daha önce doldurmuş olduğu alanlardaki veriler kaybolmamalıdır. 
  • Tekrarlanan bölümleri atlayabilme: Kullanıcı aynı sayfa içerisinde farklı bağlantılara girdiğinde bu sayfalarda tekrar eden bölümleri atlayıp ana içeriğe kolayca erişebilmelidir.

Son Güncelleme Tarihi: Cu, 01/25/2019 - 15:18